Stowarzyszenie

iwonag310@gmail.com

logo Hałcnowa

Co nowego w Stowarzyszeniu

Od ostatnich informacji na temat działalności Stowarzyszenia na rzecz Rozwoju Hałcnowa minęły już cztery miesiące, dlatego pragniemy podzielić się z hałcnowianami tym wszystkim, co udało się nam zrealizować od czerwca do końca października br.

W tym czasie realizowaliśmy trzy duże projekty, na które zyskaliśmy wsparcie finansowe od Gminy Bielsko-Biała.

1.Wydaliśmy kalendarz pocztówkowy na rok 2011 w całości poświęcony naszemu hałcnowskiemu Sanktuarium. Autorem wszystkich zdjęć ukazujących piękno naszej świątyni po całkowitej renowacji wnętrz jest hałcnowianin pan Andrzej Gnojek. W tym miejscu pragniemy gorąco podziękować wszystkim darczyńcom. których wsparcie pomogło nam ten cel osiągnąć.

2.Od maja do końca października realizowaliśmy duży projekt turystyczny pod nazwą „Dzieci, rodzice i dziadkowie – razem na turystycznym szlaku”. Odbyło się w tym czasie 8 wycieczek, w których uczestniczyło w sumie blisko 400 osób (dzieci, uczniów obu naszych szkół - podstawowej i gimnazjum, ich rodziców i dziadków).

W maju wędrowaliśmy papieskimi szlakami - na Leskowiec i do Soblówki. Na lipiec zaplanowaliśmy jedną autokarową wycieczkę babć i dziadków z wnukami Wielką Pętlą Beskidzką, ale ogromne zainteresowanie tą formą wypoczynku sprawiło, że zamiast jednej odbyły się trzy wycieczki (27.07.,10.08. i 17.08. br.). W organizacji tych wycieczek ogromną pomocą służyła nam pani Maria Satława, szefowa hałcnowskiego Koła Emerytów i Rencistów, która prowadziła wszystkie trzy wyprawy.

We wrześniu odbyła się wycieczka na Szyndzielnię (pieszo i kolejką linową) a na początku października 50 –osobowa grupa młodzieży powędrowała na Wielką Raczę. Cykl wycieczek zakończyła 23.10. br. wycieczka-pielgrzymka z Mesznej do Szczyrku szlakiem kaplic poświęconych tajemnicom różańca świętego.

W realizacji tych wycieczek współpracowaliśmy ściśle z kołami turystycznymi ze Szkoły Podstawowej nr 28 i Gimnazjum nr 6 oraz ich opiekunkami, paniami Martą Piwowarczyk i Marią Bąk.

3.We wrześniu i październiku odbył się współorganizowany przez nas i SP 28 oraz Gimnazjum 6 III Międzyszkolny Turniej Wiedzy o Hałcnowie i Bielsku-Białej. Tu również pieczę nad całością sprawowały panie Maria Bąk i Marta Piwowarczyk. Więcej szczegółów na temat wyników konkursu przedstawimy następnym razem.

Oprócz realizacji tych projektów trwała normalna bieżąca praca Stowarzyszenia. Współpracujemy ściśle z naszą Szkołą Podstawową nr 28. Wsparliśmy finansowo kilka szkolnych inicjatyw - zakupiliśmy nagrody dla laureatów V Mistrzostw Miasta Bielska-Białej i Powiatu Bielskiego w Tabliczce Mnożenia, a także obuwie dla szkolnego zespołu pieśni i tańca oraz wsparliśmy rzeczowo loterię w czasie Festynu Rodzinnego.

Trwa też dobra współpraca z Domem Kultury (sfinansowaliśmy nagrody dla laureatów Ogólnopolskiego Festiwalu Piosenki Artystycznej „Śpiewanko”) oraz Przedszkolem nr 43 (z okazji Dnia Dziecka podarowaliśmy przedszkolakom zabawki).

Zupełnie odrębną dziedziną naszej działalności jest pomoc udzielana przez Stowarzyszenie pani Urszuli Sablik, byłej pracownicy Przedszkola nr 43. Oprócz kiermaszu wielkanocnego, z którego zysk przeznaczyliśmy na rehabilitację pani Urszuli, zdecydowaliśmy w styczniu br. o udostępnieniu jej naszego konta bankowego, aby wszyscy, którzy zechcą jej pomóc, mogli przekazać 1% odpisu ze swego podatku na ten cel. Efekty tego kroku przekroczyły nasze najśmielsze oczekiwania. Do końca kwietnia blisko 300 osób przekazało pieniądze na ten cel. Do pierwszej połowy września urzędy skarbowe przekazywały pieniądze na nasze konto. Chcemy tu podziękować wszystkim darczyńcom za ten szlachetny gest.

Na koniec chciałbym poinformować, iż minął termin składania prac na IV Hałcnowski Konkurs Fotograficzny organizowany przez Stowarzyszenie. Prace konkursowe będzie można oglądać na wystawie w naszym Domu Kultury oraz na naszej stronie internetowej (Stowarzyszenie.halcnow.pl) do końca listopada. Wyniki konkursu ogłosimy na początku grudnia.

Edward Kołek
Prezes Stowarzyszenia na rzecz Rozwoju Hałcnowa